BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

sâmbătă, 26 septembrie 2009

un gest mic... cu impact mare...

Ieri am impartit zambete si simt nevoia sa scriu despre asta, despre cum un gest foarte mic poate face o diferenta in viata cuiva. Eu invatasem puterea zambetului in cele 4 luni cand am stat in SUA, unde, in oraselul unde locuiam, TOATA LUMEA zambea pe strada, mai putin europenii :), si cu oricine te intalneai, fie ca il cunosteai, fie ca nu, te privea in ochi, si iti oferea un zambet... si oricat de proaste imi erau unele zile, sau oricat de singura ma simteam uneori (am plecat atunci fara prieteni si fara niciun cunoscut...), dupa 15-20 de minute de mers pe strada pur si simplu, dupa primii cativa oameni care treceau pe langa mine zambind, treptat, incepeam sa le zambesc si eu inapoi, si... treptat, ziua mea se schimba incet, fara sa-mi dau seama...
Am ajuns sa-mi dezvolt si eu asta ca obicei... am vazut cat de important poate sa fie pentru ziua cuiva sa intalneasca un om care e dispus sa-i ofere... un zambet... asa ca in momentul in care am auzit de campania promovata pe "Lume buna", am rezonat din prima.
Si ieri a fost ziua magica - pana la amiaz impartisem doar eu singura 2 topuri de postit-uri de toate culorile (minim 200 de persoane). Am pornit timid, dar in autobus, o doamna statea trista pe scaun, si era asa de trista, ca m-am trezit spunand "Buna dimineata! Pot sa va ofer un zambet?" A fost atat de surprinsa, ca nu se putea opri din zambit... si-a lipit postit-ul meu pe geanta si a coborat vesela din autobus :) Langa noi, doi tineri care se uitau curiosi, incercau sa vada ce scrie pe biletel, asa ca le-am dat si lor, si le-am spus si despre campanie - doreau si ei sa imparta zambete, asa, fara motiv :)
Mergand spre punctul de intalnire cu mama mea (urma sa bem o cafea impreuna), am dat zambete in stanga si in dreapta, tuturor celor care pareau sa aiba nevoie - si lumea le lua intial, asa cum iau orice flyer pe strada. Dar cand m-am intalnit cu mama, ea m-a facut prezenta: "Nu stiu daca tu vezi, dar e o mare de oameni in urma ta zambind" - si in timp ce-mi spunea asta, a scos din geanta propriile-i biletele - sa-mi ofere si mie, zambetul ei :)
- un domn in costum, serios, grav, imbracat la 4 ace, cu servieta and all, si care cand a primit biletelul, a inflorit "sa stii ca EXACT de asta aveam nevoie astazi...multumesc..."
- 3 politisti la fel de seriosi care dupa ce au intrebat la fel de serios "ce campanie este asta?" si eu le-am spus "pur si simplu am dorit sa va ofer un zambet astazi" au ramas zambind...
- o doamna mergand spre spital (eu nu stiam asta) - m-a imbratisat - mi-a spus ca era un semn de care avea nevoie astazi, ca totul va fi bine (cu ea am plans, dar zambetul de atunci in colo a fost si mai puternic!)
- in cafeneaua unde am stat cu mama mea si cu o prietena la povesti am dat zambete tuturor celor care intrau, si la un moment dat a venit una dintre chelnerite - cred ca urma sa intre in tura, zambind toata si cu unul din biletele mele in mana, strigand din usa catre colegi - "uite ce am primit de la cineva pe strada! cineva mi-a dat un zambet! o sa-l lipesc de casa de marcat sa zambim toti astazi!" - cineva dintre cei din cafenea, il daduse deja mai departe... :) fain sentiment

de fapt asta a fost cel mai clar sentiment: ca se prinde foarte usor, ca functioneaza, si ca se imprastie de la sine.

copii, batrani, mame, vanzatori, agenti de paza - initial o privire putin incurcata, si daca te uitai in urma... UN ZAMBET LARG...

si da, un zambet nu face ca toate problemele sa ne dispara, dar ne poate oferi o alta stare... o stare din care sa poti gasi solutii mai creative, sau sa poti gestiona situatia prin care treci, intr-un alt fel.

si, sa fim seriosi! tuturor ne face placere sa vedem in jurul nostru altceva decat fetele posomorate cu care ne-am obisnuit... si care ne influenteaza, fara sa ne dam seama...

aaa, :D nu am simtit cum ca s-ar fi incalzit temperatura la Cluj (apropos de incalzirea globala :D) dar cu siguranta Clujul a fost mai cald ieri :)

si le multumesc din nou tuturor care s-au "bagat" in nebunia asta... a fost socant pentru mine din nou sa vad cat de usor se implica lumea - parca cu totii au nevoie doar de o scuza :)

P.S. - ieri dimineata de exemplu, ca urmare a unui status pe care l-am avut pe Messenger si a unui mass pe care am simtit sa-l scriu - sa ofer zambete si electronic - pe langa multele reply-uri pe care le-am primit, si feedback-uri si multumiri, am aflat ca doua dintre prietenele mele - una in China :D, si cealalta in Danemarca, vor imparti si ele zambete, asa ca... nebunia se intinde la nivel global! Doamne ajuta! :) si la mai mare!!!

4 comentarii:

~PakKaramu~ spunea...

Visiting your blog

Andrei spunea...

Lume Buna e plin de lume buna :)

Unknown spunea...

Ziua de 25 sept 2009

Cluj, o zi de toamna splendida care nu putea sa inceapa decat cu o cafea cu prietenele ...Mihaela si Dorina. Mihaela deja pregatita cu material pentru ziua zambetelor la Cluj, gata in actiune. Printre degustat cafea si prajituri scriam : “Un zambet pentru tine” pe postit-uri. Asta a fost prima etapa. Foarte agitata(ca de obicei – cine ma cunoaste stie) mi-am luat geanta si postit-urile si plec in actiune. Foarte repede le-am impartit. Nu am foarte multumita de prima mea prestatie. Am urcat la nasa mea si am cerut postit-uri. Alexa, nepoata mea, clasa a II-a, ma intreaba curioasa ce fac cu ele. Pai.. impart zambete pe strada. Da? Si eu vreau. Bun si ne apucam sa scriem, desenam. Prin altele conversatie cu Alexa:
- Ioana dar ce vor zice oamenii pe strada?
- Nu stiu vedem ..
- Ioana dar nu ti-e rusine sa faci asta?
- Hmm nu doar ca e un pic ciudat si pentru mine. Va fi distractiv.
- Ok. Ioana pot sa scriu pe hartie “Un zambet de la mine pentru tine”?
- Super!

Coboram intr-o veselie si dam in centrul Clujului.
- Alexa fiecare imparte singura.
- OK. Dar nu le spunem nimic…doar le dam biletul seroase si plecam.
Ce idee geniala in capul meu ..avem succes. Intram in fastfood-uri impartim, la chiscuri de ziare lipim pe cate un ziar la vedere. A fost geniala Alexa. Oamenii au primit mesajul.
Propun pe anul viitor ca ziua de 25 sept sa fie impanzita de copii care impart zambete ..de fapt stiu sigur ca va intra in strategia noastra pentru data viitoare.
Imi dau seama acum ce inseamna sa alegi o viata extraodinara…pur si simplu te trezesti de dimineata ..ca de obicei … nu stiam ca voi desena zambete nu stiam ca voi dezbate idei geniale cu nepoata mea cum sa avem impact asupra oameniilor cu mesajul nostru.
O avem pe Alexa sigur in echipa noastra. Mii de zambete si recunostinta din partea mea Mihaela.
Cu mult drag, Ioana

Mihaela spunea...

multumesc Ioana de impartasire
intr-adevar, experienta a fost MINUNATA!!
si totul pornit de la un gest pe care il consideram asa de mic...